botox og gravid

Botox og Filler er populære ansigtsbehandlinger, der forbedrer en persons hudfunktioner, som ellers ikke kan behandles. Disse kosmetiske procedurer har eksisteret i noget tid, men der er stadig misforståelse for, hvordan Botox og Filler kan være til gavn for en person. Graviditet forårsager hormonelle ændringer, der kan påvirke en kvindes hud.

Men er der risici forbundet med brug af injicerbare stoffer som Botox og filler i denne foruroligende tid? Lad os se.

Mange gravide spørger til Botox og filler behandlinger og gerne vil vide om det kan skade fosteret at få disse behandlinger. Svaret er, at man ikke ved, om det kan skade fosteret. Der er ikke lavet undersøgelser, da det på sin vis er uetisk at lade den gravide løbe en potentiel risiko i sådan en undersøgelse. Derfor er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at gravide ikke får Botox og filler under graviditeten og i amme periode.

Botox og filler påvirker ikke evnen til at blive gravid, og kan derfor sagtens fås lige op til en planlagt graviditet.

Jeg tænker jeg måske kort skal fortælle lidt om hvad Botox og filler er og hvordan de virker, så du som gravid læser der overvejer disse behandlinger kan tænke dig om en ekstra gang og vente med at få behandlingerne.

Hvad er Botox?

Botox er forkortelsen af Botulinum Toxin, som er et oprenset toxin fra bakterien clostridium botulinum. Botox er oprindeligt et lægemiddel benyttet til at hjælpe mod spastiske lammelser, problemer med skelen og hovedpine. De seneste 20 år har det dog primært været benyttet i kosmetiske sammenhænge til bl.a. fjernelse af rynker.

Botox blev i sin tid opdaget af en tysk læge, der fandt ud af, at bakterien udvikles når bestemte bakterier opbevares i kød under ekstremt dårlige forhold. Fordi bakterien går ind og laver en midlertidig lammelse, er det i store mængder skadeligt, men er på ingen måde farligt i de doser, der benyttes i forbindelse med rynkebehandlinger. Formål injiceres Botox i det bløde væv i ansigtsudtryk for at afslappe musklerne og forhindre dem i at bøjes og skabe linjer med alderen. Botox kan også bruges til at blødgøre de muskler, der sænker ansigtet for at give et løftende resultat. Løftningen sker, når huden glattes ud omkring øjnene, panden og munden. Botox anses generelt for at være en sikker behandling med få undtagelser, herunder graviditet og sporadiske neurologiske tilstande.

Hvad er filler/Juvéderm

Ikkepermanent filler som Juvéderm består af naturlig hyaluronsyre og vand, det er et vævsfyldende produkt som er en gel, der bliver indsprøjtes i små mængder i vævet/huden for at skabe fylde. Med alderen mister man fylde i ansigtet på grund af knogletab og fedttab. Det kan erstattes af filler, som giver volumen. En volumenforøgelse på kindbenene med filler kan være med til at ændre proportionerne i ansigtet og give ansigtet et løft. Det kan sprøjtes ind i hulrummet under øjnene, hvorefter man ser mindre træt ud. Når læberne fyldes let, giver det et mere feminint udtryk. Rynkerne og furer kan generelt udjævnes. Efter man har fået behandling med filler, får man ofte et lidt rundere, blidere og mildere udtryk i ansigtet. Det er en kunstart at indsprøjte filler, så det ser flot og naturligt ud. Det kræver grundig viden om ansigtets opbygning og funktionelle anatomi.

Så blev vi lidt klogere på hvad BOTOX og Filler og hvad de anvendes til. Men som tidligere nævnt så er der ikke blevet lavet nogen form for undersøgelser eller forskning på sikkerheden for at udfør disse behandlinger på gravide kvinder. Det er derfor bedste at man som gravid holder sig væk fra disse kosmetiske behandling.

Gode råd til gravide…

Først og fremmeste nyd din graviditet, Når en kvinde er gravide, stiger de kvindelige kønshormoner, hvilket er nødvendigt for at barnet kan udvikles og kvinden kan holde på fosteret i livmoderen.

Men østrogener påvirker også huden, og mange gravide får en rigtig smuk hud under graviditeten. Man taler om “the pregnant glow” i huden.

Østrogen styrker huden, mindsker rynker og holder hudens fugtniveau i balance. Det er også derfor at mange kvinder i menopausen føler “de pludselig ser meget trætte ud” (fordi østrogen-indholdet i kroppen falder).

Men er du en kvinde der elsker at forkæle huden. kan du bruge almindelige kosmetiske hudplejeprodukter, der har meget lav koncentration af aktive stoffer. Det kan således anvendes uden bekymring.

Brug kvalitetsmakeup, gerne mineralpudder. God makeup plejer hud i stedet for at udtørre den. Brug naturlig selvbruner i form af gulerødder! Et glas friskpresset gulerodsjuice flere gange om ugen giver huden naturlige farvestoffer og smuk sommerglød.

Husk altid at vaske ansigtet både om morgenen og om aftenen. Du giver huden mulighed for at ånde og restituere om natten. Makeup rester og snavs dehydrerer huden om natten. Brug gerne serum med fugt og en fed natcreme. Der er intet som det at være veludhvilet. Gælder også huden!