Svedbehandling mod øget svedtendens med Botox

Behandling mod hyperhidrose uden bivirkninger.

Øget svedtendens
Øget svedtendens kaldes også for hyperhidrose. Sved forekommer normalt som reaktion på fysisk aktivitet, varme eller sygdom. Sved er vigtig for at regulere kroppens temperatur og for at beskytte mod overophedning. Det er meget forskelligt, hvor meget man sveder – både under rolige omstændigheder og når man er fysisk aktiv eller “nervøs”.Generende svedtendens forekommer oftest på huden i armhuler, ansigt, skridt, hænder og fødder. Svedtendens kan være primær eller sekundær:

Primær svedtendens starter inden 25-årsalderen, forværres ved stress og følelsesmæssige påvirkninger, og er ikke til stede om natten

Sekundær svedtendens kan skyldes andre sygdomme eller medicin (især antidepressiv medicin), og her har man ofte større tendens til at svede. Behandling af sekundære hyperhidrose med Botox er vanskelig. I de fleste tilfælde er det nok, at skifte præparat. Ved vægttab og øget generaliseret svedtendens er det vigtigt at udelukke andre sygdomme herunder kræft. På den baggrund er det vigtigt at få behandling på en klinik, som har erfaring i at stille den rigtige diagnose og ikke udelukkende fokusere på behandling af øget svedtendes med Botox. På vores klinik ZiiBa vil vi lave en fokuseret undersøgelse og der bliver spurgt ind til mange forskellige sygdomme for at udelukke andre årsager til øget svedtendens.

Om svedkirtler

Svedkirtler findes i dermis og sukutane del af huden. Der findes to typer svedkirtler: De  ekkrine kirtler, hvor de især er lokaliseret i hænder, fødder og armhulle samt ansigtet. Disse kirtler bidrager til regulering af temperatur, væske-og saltbalance samt udskillelse af  affaldsstoffer. De apokrine kirtler er lokaliseret i armhuler og i skridtet. De udskiller  langt mindre sved og deres funktion er ukendt.

Årsager til øget svedtendens:
Primær Hyperhidrose: Årsag er ukendt. Tilstanden er muligvis arvelig. Primær hypehidrose forekommer, når personen føler sig presset af forskellige årsager. Det kan være stress eller hvis personen føler ubehag.

Apokrin sved kan blive ildelugtende, når den nedbrydes af bakterier på huden. Det er især tilfælde i skridtet og i armhullerne.

Sekundær hyperhidrose:
Der er en række sygdomme, som medfører øget svedtendens. Det kan være infektion, forhøjet stofskifte, bivirkning til medicin, fx antidepressiv medicin,  og lavt Blodsukker.

Anatomi
For at behandle øget svedtendens er det vigtigt at vide præcist hvor svedkirtlerne er lokaliseret. For dyb injektion med Botox eller for overfladisk så vil effekten af  Botox være meget lille. Svedkirtlerne findes i Dermis. Vores svedkirtler styres af de såkaldte autonome nervesystem. Det autonome nervesystem udskiller en neurotransmitter- Acetylkoline,  som aktiverer svedkirtlerne. Hvis man er stresset eller generet så vil det autonome nervesystem udskiller mere Acetylkoline og dermed sveder man mere.

Botox blokerer udskillelse af Acetylkoline og derfor virker Botox på øget svedtendens.  Acetylkoline er det samme neurotransmitter, som vores krop bruger til at aktivere fx muskler i ansigtet og resten af kroppen. På den baggrund virker Botox både på almindelige muskler og svedkirtler. ’

Område:
De typiske områder i kroppen, hvor man har tendens til at svede mere end normalt er armhuler, ansigtet, hænder og fødder. Nogle er så uheldige, at de sveder mange steder på kroppen samtidig. Botox behandling kan bruges på alle de områder uden problemer. Lokalisation af svedkirtler hos voksne er stortest ens.

Behandling

Behandling af øget svedtendens har til hensigt at nedsætte svedproduktionen. Der er flere behandlingsmuligheder herunder kirurgisk, injektion af Botox og peroral medicin.

Kirurgisk behandling går ud på at skærer nerver over til svedkirtlerne eller fjerne svedkirtlerne enten operativt eller ved Ultralyd. Problemet med denne behandlingsform er at der er alt for mange bivirkninger. En af de hyppigste bivirkninger er den såkaldte kompensatorisk svedtendens. Det betyder at patienterne kan svede andre steder på kroppen.

Medicinsk behandling med ERCORIL kan også bruges, men den har bivirkninger i form af mundtørhed eller påvirket syn.

Botox er den bedste og sikreste behandling uden bivirkninger, hvis behandleren har forstand på behandling. Botox behandling er effektiv og sikker. Ved injektion af Botox i fx armhulerne vil Botox hæmmer nerverne i at producere Acetylkoline dermed blokeres svedkirtlerne i at producere sved. Botox medfører ikke en total blockade af nerverne, derfor risikoen for kompensatorisk svedtendens ikke tilstede.

Botox virkningsvarighed er omkring 3-5 måneder. For at få den bedste og længere varende effekt er det vigtigt at behandleren bruger den mængde Botox, som det kræver. Fx behandling af sved i armhullerne kræver minimum 50 enheder Botox pr armhule.

På klinik ZiiBa er vi specialister på det område. Vi har kunder fra hele landet. Vi behandler over 15 kunder om ugen med primær hyperhidrose/øget svedtendens i ansigt og armhuler. Vores speciallæge Jalal A.Moradi har specialist funktion på forskellige afdelinger, som tilbyder behandlinger af øget svedtendens med Botox. Du får en effektiv og sikker behandling på Klinik ZiiBa, hvor du sparer mindst 40% i forhold til andre klinikker, hvor det er primært sygeplejersker, som behandler.  På klinik ZiiBa får du således en specialist behandling til en reduceret pris.

 

Forfatter
Jalal Alimoradi, speciallæge, ZiiBa.dk