Formål: 

At give kunderne kendskab til tyggemuskler og tilstande, som er relevant for tyggemuskler.  

Tyggemuskler: 

På flere kosmetiske klinikker bliver kunderne behandlet for forstørret tyggemuskel (m. masseter) eller smerte i tyggemuskler plus tandskæren. De færreste behandlere har sat sig ind i, hvor komplekse tyggemuskler er.  Vi har følgende tyggemuskler:  

M. masseter (udvendige og indvendige del)  

M. temporalis 

M. pteryoideus lateralis og medialis 

Som det ses ovenover, så har vi flere tyggemuskler. For at tilbyde patienter med fortykket kæbemuskel, kæbespændinger eller tandskæren kræver, at man har en omfattende viden omkring anatomien, nerveforsyning og hvordan de enkelte muskel indgår når man tygger.  

Årsagen til fortykket kæbemuskel (Masseter hypertofi) er ukendt. Typisk har man dobbeltsidig fortykkelse af m. masseter. En ensidig m.masseter fortykkelse skal få behandleren til at overveje om, der kan ligger andre grunde til fortykkelsen. I meget sjældne tilfælde kan det skyldes maligne tilstande.  

Botox og m. masseter hypertrofi, kæbespændinger og tandskæren.  

Botox er en botulinumtoxin, som produceres af jordbakterien Clostridium botulinum.  Botox  hæmmer nervesignalet til musklen og hermed musklen bliver lammet. Virkning kommer i løbet af 14 dage og varer i cirka 3 måneder. For at give en optimal behandling af tandskæren eller kæbespænding er det nødvendigt med en høj dosis af Botox. Intenationalt anbefaler man 25-30 iu Botox ( Botox, xeomin) i hver m. masseter. Man kan også bruge Dysport, men her skal man bruger 5 gange så meget dysport som Botox for at have samme virkning som Botox og Xeomin.  

Masseter hypertrofi: 

Behandling af fortykket kæbemuskel er en populær kosmetisk behandling. Ved at behandle m. masseter vil man opnå en reduktion af muskelmassen, hvor underansigtet kommer til at se slankere ud. Det medfører et mere feminint træk. 

Normalt kræver det mellem 15-20 IE Botox i hver side. Det ønsket effekt kommer langsomt. Det tager mellem 8-12 uger før man kan se det fulde effekt, idet musklen aftager i størrelse meget langsomt.  Der er ikke beskrevet nogle væsentlige bivirkninger, hvis behandleren kender anatomien.  

På billedet nedenunder ses, at patienten har en fortykket kæbemuskel. Efter 2 behandlinger med BOTOX er der sket en reduktion af kæbemusklen.  

Tandskæren/Bruxisme og Botox: 

Mange mennesker har ubevidst, natlige kæbespændinger, hvor kæberne enten presses hårdt eller gnides frem og tilbage under søvn, dette kaldes bruxisme/tandskæren.  Det kan forårsage hovedpine i løbet af dagen. 

Årsagen til natlig kæbespænding er ukendt, men tendensen til kæbespænding kan arvelig. Stress og dårlig psykisk tilstand kan disponere til at man bide hårdt sammen.  

De fleste Når du vågner op, er du ganske uvidende om, at man har haft stærk spænding i kæbemusklerne i flere timer om natten. Kæbemusklerne kan føles hårde og ømme.  Man kan også være ømme i tindingen.  

Hvis du har mistanke om, at du lider af bruxisme/tandskæren, skal du kontakte din tandlæge for først at finde ud af, om der er tegn på natlig kæbespænding i tænderne i form af slidskabe eller små knusninger af emaljen. Ofte vil en bidskinne være den første behandling for at lindre bruxisme. En bidskinne beskytter tænderne, men dybest set på trods af skinnen fortsætter du med at spænde kæbemusklen om natten. 

Botox-behandling behandler derimod både selve sygdommen og dens følgevirkninger; hovedpine, muskelsmerter, tandpine – og ikke mindst beskytter tænderne mod skader. Botox reducerer den maksimale spændingskraft i kæbemusklerne, korrekt placeret uden at påvirke muskelfunktionen og dermed evnen til at tygge og tale. Speciallæge i neurologi har specialuddannelse inden for Botox behandling af muskler. Botox er bare et ud af flere Botox lignende præparater, som kan bruges til alt behandle kæbemuskler. Dysport og Xeomin kan også bruges.  

Forfatter Jalal Alimoradi, speciallæge i neurologi